2015. november 16., hétfő

Báboda, vol. 2



November 14-én volt a Báboda/bábtanoda újabb epizódja. Ezen a szombaton ismét rövid elméleti áttekintéssel kezdtünk: Robitól minden fontosabb mozzanatot megtudtunk a vásári bábjáték európai történetéről, külön kitérve a magyar nyelvterületekre.  A nap fő témája tehát a kesztyűsbáb volt. 
Ennek felvezetéseként Kócos és Robi bemutatták a kézjáték fontosságát – paraván mögött és asztalon is, minekutána gyakorlatban is kipróbáltuk az elmondottakat. Hogyan imitáljuk a járást, hogyan irányítjuk a tekintetet, alapvetően hogyan használjuk a kezünket – mindezt először már meglévő bábokkal, majd kicsi polisztirén golyófejeket megszemélyesítve szituációs játék formájában.


Eközben – és a bábkészítés rész előtt más, egyéb izgalmas dolgokat is tartogattak nekünk Kócosék. A fizikai bemelegítést koncentrációs, koordinációs- és testtudat fejlesztő, valamint státuszjátékok követték. Érdekes volt elmélyülni önmagunkban, átadni a vezetést a kollégánknak, engedni, hogy eggyé váljunk az energiákkal és saját intuíciónkat követve kapcsolódjunk egymáshoz.  Ezeknek a tapasztalatoknak igazán hasznos csapatépítő jellege is van egyébként.
Így játszani is sokkal könnyebb. 
Mert a játékhoz bizony sok munka kell. 
És ez fontos ahhoz, hogy egyáltalán viszonyulni tudjunk magához a bábhoz is. Hogy a báb akár puszta jelenlétével képes legyen azt az érzést, azt az energiát közvetíteni a néző felé, amit mi, a mozgatók ruházunk rá. Amint megszületik bennünk egy érzés, az rögtön kivetül a figurára is. Különös, de tényleg észlelhető egyből. 

A második alkalmat is a közös műhely, vagyis a bábkészítés koronázta meg. A napi menü kesztyűsbáb volt. Polisztirén labdácskákat kasíroztunk fejekké és bár a ruhák kiszabására már nem maradt időnk, azért így is sokat tanultunk belőle. Főleg, hogy mindig, minden játékra, helyzetgyakorlatra folyamatosan kaptunk visszacsatolást, hogy épp az adott gyakorlat miért szükséges, mit segít és főleg, hogy a pedagógusok hogyan tudják felhasználni a gyerekekkel való foglalkozásuk során. 
Tényleg fontos ezt kiemelni, mert így válik átláthatóvá, hogy milyen komplex tudáscsomag is a bábozás. 

Nagyszerű látni, hogy jókedv és kíváncsiság övezi a Bábodát. Jó kis csapat kezdődünk” lenni így, együtt.





Van itt még néhány kép azért:







Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése